Samen werken werkt voor MaatjesWerkt!

Lachend lopen ze de bioscoop uit: een groep mannen die elkaar voorheen niet kende. In hun eentje gingen ze zelden naar de film, terwijl ze toch echt kunnen genieten van een avondje uit. Hoe deze mannen zo bij elkaar gekomen zijn? Dat komt door MaatjesWerkt.

Sanne van der Werff, opbouwwerker en kwartiermaker bij welzijnsorganisatie Rijnstad in Arnhem, stond aan de wieg van MaatjesWerkt: een samenwerkingsverband tussen Philadelphia, jongeren vrijwilligersnetwerk Netwerk Samen Arnhem, en Rijnstad. Van der Werff zit maandelijks met andere organisaties om tafel. Samen brengen ze in beeld wie kwetsbaar is en waar deze kwetsbare burgers naar toe kunnen om hun leefomgeving te vergroten of te veraangenamen door middel van nieuwe contacten. Tijdens deze maandelijkse overleggen kwamen verzoeken om een maatje steeds weer naar voren.

Het vinden van maatjes was voor Rijnstad echter moeilijk te realiseren. Om die reden heeft Van der Werff dit vraagstuk over een andere boeg gegooid door andere organisaties in de arm te nemen en samen de werkgroep MaatjesWerkt vorm te geven. De vraag naar maatjes en mensen die op zoek waren naar een maatje, is vervolgens breed uitgezet. Voor de eerste editie van MaatjesWerkt hebben zich 88 mensen aangemeld. Tijdens door de werkgroep georganiseerde ontmoetingsavonden worden kwetsbare burgers en vrijwilligers door middel van speeddates en interessetafels met elkaar gematcht.

MaatjesWerkt project Arnhem

De matches worden vervolgens geregistreerd, waarna de verantwoordelijkheid voor het vormgeven van de nieuwe vriendschap bij de deelnemers zelf ligt. De bijbehorende begeleider van Philadelphia houdt indien nodig een vinger aan de pols. Het uitgangspunt van MaatjesWerkt is het ontstaan van nieuwe vriendschappen, aldus Van der Werff. Mensen die een maatje zoeken en vrijwillige maatjes melden zich aan voor de ontmoetingsavonden op een gezellige locatie in Arnhem. Tijdens de speeddate rondes wordt gekeken of er een klik is, waarna de hulpvrager en vrijwilliger zelf afspraken kunnen maken over wat ze gaan doen. Hans gaat bijvoorbeeld op de koffie bij Maarten, en Marieke gaat samen met Emma en Lucie wandelen langs de Rijn. Via zogenaamde interessetafels kunnen mensen erachter komen wie dezelfde hobby heeft als zij. Zo worden mensen aan elkaar verbonden waardoor hun kwaliteit van leven toeneemt. En zo zijn de eerder genoemde mannen aan elkaar gekoppeld en genieten ze nu van elkaar en een goede film. Samen is immers leuker dan alleen.

Er zijn niet altijd genoeg beschikbare vrijwilligers, maar kwetsbare burgers gelukkig ook prima aan elkaar gekoppeld worden! Ze kunnen zich herkennen in elkaars situatie en worden hierdoor juist in hun kracht gezet doordat ze ook iets voor een ander kunnen betekenen. Het mes snijdt aan twee kanten. Twee hulpvragen worden in één en dezelfde koppeling opgelost. Mooier kan haast niet.

Inmiddels zijn er drie edities van de MaatjesWerkt-avonden geweest. Eén van deze edities was een jongereneditie waar jongeren vrijwilligersnetwerk Netwerk Samen Arnhem haar expertise op het gebied van het bereiken van jongeren in kon zetten. Andere organisaties zoals het STIP GGz en het RIBW zijn inmiddels ook betrokken geraakt. Er zijn nog steeds kwetsbare mensen zonder maatje, dus de werkgroep gaat voorlopig door met het leveren van maatwerk.